Historie

Foto: Bertus Dijkstra
Foto: Bertus Dijkstra

Midseumer MôlnKoier verdient vervolg

Zaterdag 18 juni is voor het eerst de Midseumer Môlnkoier georganiseerd. Vanaf de Vrouwbuurstermolen gingen meer dan driehonderd wandelaars op stap, voor de halve marathon of de 10 kilometer. Wandelen voor het goede doel, wandelen tussen het wuivende graan, wandelen langs diverse muzikale hoogstandjes en wandelen langs gebieden waar veel lopers het bestaan niet van wisten.

Een uur voor de start van de 21 kilometer wandeltocht, is de organisatie druk in touw om de laatste puntjes op de i te zetten. De organisatoren hebben twee goede doelen aan de Môlkoier gekoppeld. Van de opbrengst wordt een deel gebruikt voor het onderhoud van de mooie Vrouwbuurstermolen, terwijl de Aerden Plaats (Ouwe-Syl) geld tegemoet kan zien voor de restauratie van het orgel. In de wetenschap dat wandeltochten hot zijn, was de combinatie snel gemaakt. En met succes. Meer dan 300 deelnemers hebben kunnen genieten van een mooie en vooral goed georganiseerde tocht, die dwars door het schilderachtige landschap van drie gemeenten loopt. En dat op het moment dat de natuur volop in bloei staat.

De wandelaars moeten de elementen der natuur trotseren. Bij de start hangt een dreigende lucht boven het Bildt, maar blijft het droog en de sfeer is supergoed. Toch houden de lopers het niet droog, de buitjes kunnen echter niet op tegen de diverse muziek stromingen onderweg. Waar de één geniet van de algehele entourage, loopt de ander stug door.

Vooral het eerste deel van de route is genieten in optima forma. Tussen de Slagdykstermolen en de Balkendstermolen worden de wandelaars één met de natuur. Het langgerekt slingerend lint wandelaars steekt met het bovenlichaam boven het hoge wuivende graanlandschap uit. Voor de wandelaars met de lange adem valt daarnaast nog voldoende te genieten. Wanneer nabij het bezoekerscentrum van ‘It Fryske Gea’ wandelaars de zeedijk overgaan, wordt er tussen de koeien in stilte genoten van de vergezichten van het prachtige werelderfgoed waddengebied.

Voor de innerlijke mens heeft de organisatie alles uit de kast gehaald; drinken voor onderweg, koekjes, soep, fruit en/of fruitdrankje, en aan het einde van de tocht een heerlijk Froubuurster struuf, er is geen nee te koop.

Aangekomen bij het finishpunt (Vrouwbuurstermolen), wordt het succes van de eerste molenloop pas echt duidelijk. Reacties als; ‘It wie prachtig, wy hawwe genoaten’, of ‘ik hè nooit weten dat dut hier waar’, klinken bij de organisatie als muziek in de oren. Het mooiste compliment dat de organisatie mee kan nemen naar ongetwijfeld een volgende editie is het kort maar krachtige: ‘dut waar mooier dan de slachte’. Dankzij de professionele organisatie waar tientallen vrijwilligers en sponsoren bij betrokken waren, kan het haast niet anders, dan dat er een vervolg op de Midseumer Môlnkoier komt.

Tekst: Bertus Dijkstra