Verslag van de 2e Midseumer Môlnkoier 

Ik ben niet zo sportief, maar wandelen is toch wel één van mijn hobby’s. Meestal is het een rondje van maximaal 7 kilometer. En tijdens het winkelen tik ik soms ook de 10 kilometer wel eens aan met de stappenteller. Maar verder dan deze afstand komt het vaak niet.

Op de vraag of ik een verslag wil schrijven over de Midseumer Môlnkoier 2017 zeg ik dan ook gelijk ja! Vorig jaar heb ik de tocht van 10 kilometer samen met mijn moeder gelopen. We zijn geen professionals, maar die afstand was gemakkelijk te doen. Ongetraind hadden we alleen wat last van spierpijn de volgende dag.

Maar om een verslag te kunnen schrijven die de tocht in zijn geheel beschrijft, moet ik wel de lange afstand lopen. 21 kilometer. En aangezien het nog twee weken duurt voordat de tocht is, moet ik er eerst even twee keer over nadenken. Ik besluit de tocht samen met mijn man en mijn broer te lopen. Mijn broer maakt foto’s en mijn man is mee voor mentale ondersteuning.

naamloos-1-2Start
Zaterdag 17 juni 2017 is het eindelijk zover. Oefenen is er niet meer van gekomen, maar met een paar nieuwe schoenen en een gevulde rugzak moet het goed komen. Bij aankomst zitten de eerste lopers al te wachten. De tent voor Djembégroep Apa wordt nog opgebouwd en wij halen in Restaurant De Molen onze startkaart voor de lange afstand op. Het is allemaal keurig geregeld en het inschrijven verloopt vlekkeloos. Eenmaal weer buiten heeft de Djembégroep zich opgesteld en worden er een aantal nummers voor de menigte gespeeld. Inmiddels beginnen de deelnemers zich bij de tent te verzamelen en na een opzwepende voorstelling roept  de organisatie om dat de tweede Midseumer Môlnkoier een feit is.

Slachdykstermolen
Vol goede moed beginnen we aan de tocht. Het weer zit mee, niet te warm, niet te koud. Langs KooiAap lopen wij de velden in richting de Slagdykstermolen. Een prachtige gerestaureerde molen die al zichtbaar is van kilometers afstand. Een pad door het land leidt ons richting de molen en eenmaal aangekomen worden wij verwelkomd door de Bildtse Trekzakfrôlje die met hun vrolijke muziek de lopers aanmoedigen. Even verderop schrik ik even als er twee levensgrote kikkers boven het gewas uitkomen. Dit moet de act zijn van Noordenbos & Ko. Vanwege ons stevige tempo glijdt het landschap aan ons voorbij. Het blijft een apart gezicht om vanuit de landerijen het landschap vanaf de andere kant te bekijken. Het lijkt wel alsof je op vakantie bent.

Eerste stempel
DSC_1266In de kerk in Finkum kunnen wij onze eerste stempel krijgen op de startkaart. Op de achtergrond speelt het Orkest voor Zieken en Zeevarenden. De sfeer zit er goed in, iedereen doet gezellig mee. De snellere lopers zijn al een heel eind vooruit hoor ik tijdens het wandelen. Terwijl wij nog ons gezamenlijke tempo moeten bepalen lopen wij over het fietspad richting Hijum. De eerste 5 kilometers zitten er al weer op.

Hijum
naamloos-1-16Op een prachtige boerenplaats in Hijum hoor ik in de verte al het korps Crescendo spelen. Ik blijf mij erover verbazen hoe veelzijdig dit korps speelt. Moderne nummers, popmuziek, klassiekers. En alles perfect synchroon. Bij de vriendelijke boer mogen de wandelaars gebruik maken van het toilet en in de oude schuur achter de boerderij stap ik ineens in een hypermoderne toiletruimte. Zoveel luxe had ik niet verwacht. Na een korte pauze en wat drinken loopt ons gezelschap weer verder. Ik loop een tijdje achter een man met een bijzondere rugzak achterop. Hij heeft verschillende patches op zijn tas genaaid met daarop een verscheidenheid aan vlaggen uit Zuid Korea, Japan, Israel. Op de vraag of hij inderdaad in Japan is geweest begint deze vriendelijke meneer zijn verhaal te vertellen. Hij is in totaal 5 keer de wereld rond geweest om te wandelen in verschillende landen. Hij doet dit alleen en is niet de jongste meer. Maar hij doet het voor de prachtige omgeving waar hij steeds in terecht komt. Ook komt hij veel leuke mensen tegen onderweg. Hij stopt om een paar foto’s te maken en wij lopen ook door.

Kweldercentrum Het Noorderleech
naamloos-1-28Als de tocht verder gaat richting het Noorderleech, komen wij over mooie paadjes en velden met wilde kamille. Onderweg liggen er Buurman en Buurman koekjes op ons te wachten van Hellema. De opdijk bij Vijfhuisterweg leidt ons richting de zeedijk. Dwars door een veld met schapen is het uitzicht prachtig. Ongemerkt heb ik al een flink stuk gelopen en ik heb nog geen last van mijn benen. Op de weg langs de zeedijk begint het licht te spetteren. Ook de wind trekt aan. Gelukkig is er soep en warm onderdak bij het Kweldercentrum van het Noorderleech. Hier houdt het veelkoppige Shantykoor Sterk Spul de sfeer  er goed in. En na de tweede stempel krijgen wij een kom heerlijke soep om een beetje op te warmen. Bij de ingang van het kweldercentrum zitten Hein Jaap Hilarides en Hendrik Elings achter de keyboard en gitaar. Nu komt de etappe over de zeedijk. Met uitzicht op het Noorderleech. Helaas moet de regenjas nu wel aan. De regen is in hevigheid toegenomen en ook de wind is nog verder aangetrokken. Eenmaal aan het einde van de dijk zijn wij alledrie natgeregend.

Aren út Skelpen
Bij het Buitendijks wechje zijn wij op bekend terrein. De tocht loopt dwars door Nieuwebildtzijl, langs mijn voortuin. Bij aankomst staat mijn zoon van 3,5 ons al op te wachten. Na een korte stop lopen wij weer verder. Buurtkindjes verkopen limonade voor de inmiddels wel dorstige wandelaars. Bij Aren út Skelpen, een prachtig huis, aan het einde van Nieuwebildtzijl kunnen wij onze derde stempel in ontvangst nemen. Ook is er heerlijk vers fruitwater en de nieuwste hit van de Molkerei, YoGeit, geitenmelkdrank met vruchtensmaak. Een groot succes want de meeste mensen vinden het heerlijk. De Bildtse trekzakfrôlje sturen ons weer swingend op weg richting de velden.

OuweSyl
naamloos-1-70
Bij boer Jensma in Oudebildtzijl staat een groot krat met sappige appels. Kleine boer Jensma biedt iedere wandelaar een appeltje aan om de dorst te lessen. Inmiddels schijnt de zon en is het weer fantastisch geworden. Jassen en vesten gaan uit en de omgeving is zo nog beter zichtbaar. Het Bildt is een prachtig gebied om doorheen te wandelen. Aangekomen in Oudebildtzijl mogen wij bij de Aerden Plaats een vierde stempel halen. Hier wordt ons een handvol tomaatjes toegestopt en speelt Korps Excelsior-Ouwesyl vrolijke muziek om ook de laatste kilometers de moed er in te houden. Aan het begin van het Leysterpad staan de Old Ladies. Op muziek van Beyonce en Gangnam Style wijzen deze oude dametjes ons al dansend de weg naar het eindpunt van de tocht. Een hilarische act. Al lachend gaan wij weer op pad, richting Vrouwbuurtstermolen.

Alde Leie

In Oude Leie worden de wandelaars opgewacht door de Rewi’s. Een bord met “Puntzak patat met mayo voor €1,-“ staat wel heel aanlokkelijk naar mij te kijken, maar inmiddels zijn de beentjes een beetje stijf geworden en voelen wij de kilometers. De Vrouwbuurtstermolen is in zicht, maar er moet nog wel een foto gemaakt worden in de passepartout met uitzicht op de Molen. Dit is een mooi aandenken aan een persoonlijke overwinning. 21 kilometer door, wat mij betreft, de mooiste omgeving van Friesland.

Finish!
Bij de Vrouwbuurtstermolen aangekomen ruiken de Struufies heerlijk. Eerst krijg ik de laatste stempel op mijn startkaart als bewijs dat ik toch echt de tocht heb volbracht. Tijdens het wachten op de pannenkoek hoor ik de wandelaars zeggen dat het weer een hele mooie tocht is geweest en dat de meesten van hen al afspreken voor volgend jaar. Het is weer een groot succes geweest. Een grote pluim voor de organisatie die er ook dit jaar weer voor heeft gezorgd dat het een mooie route was. Ook de voorzieningen en de stops onderweg waren goed voor elkaar. Volgend jaar weer! Misschien dan toch maar wel even oefenen van te voren.

Yonie van Schoonhoven
Nye-Syl

Wij als organisatie willen alle:
Wandelaars, Vrijwilligers, Muzikanten, Molenaars, Landeigenaren, Doarpsbelang, Fotograaf, Verkeersregelaars, Horecagelegenheden, Sponsors, Journalisten en Ambtenaren van de vergunningen bedanken voor jullie hulp en inzet aan de 2e Midseumer MôlnKoier.
Mede door jullie is het een zeer geslaagde dag geworden
Tot volgend jaar, 30 juni 2018

Met dank aan onze sponsoren