Perfect wandelweer maakt sponsorloop Midseumer Môlnkoier tot ‘makkie’

De laatste zaterdag van juni (29e) stond voor de achtste keer de Midseumer Môlnkoier op de agenda. Met deze keer voor het eerst een kindereditie. Waar veel basisscholen vooraf enthousiast reageerden, toonden alleen de kinderen uit St. Jacobiparochie wandeldaadkracht. De volwassen wandeltocht werd er eentje met blije zonnige gezichten. Na de regenachtige Slachtemarathon zaten de wandelaars te smachten naar mooi weer. Ze werden op hun wenken bedient, én beleefden een top wandeldag.

Sponsorloop foor kines
Stichting De Buitendijkse Monumentenloop zet zich in voor het behoud van de Vrouwbuurstermolen, al acht jaar wordt daarom met succes de Midseumer Môlnkoier georganiseerd. De vrijdag voorafgaand aan de reguliere wandeltocht hebben basisschoolkinderen uit St. Jacobiparochie (de andere scholen lieten helaas verstek gaan) ook de smaak van de Môlnkoier geproefd. De ‘Sponsorloop foor kines’ behelst een wandeltocht van 5 kilometer, met daarin een aangename onderbreking. Vanaf de Vrouwbuurtstermolen lopen de 60 leerlingen door het veld naar de Slachdykstermolen, waar ze naast het eerste stempel ook uitleg krijgen over hoe de molen werkt en waarom.

Motorpech(pret)
Nadat de informatie is geabsorbeerd, wacht een grote praam waarmee de kinderen naar de Balkendstermolen varen. Althans dat is de planning. Echter, tot het moment wanneer de kinderen bij de praam arriveren, is de motor niet in beweging te krijgen. Voor de organisatie is dit even stressen, de kinderen daarentegen vinden het machtig. Er wordt besloten om met alle kinderen aan boord de praam met stokken naar de overkant te manoeuvreren. En dan! Dan vindt er een wonder plaats. De motor wordt nog één keertje gestart, en zie daar, “hij doet het’! Met een slakkengangetje en onder het genot van een stukje kaas, genieten de jonge wandelaars en legt de praam aan bij de Balkendstermolen. Ook hier krijgt de jeugd onderricht in de werking van deze molen, met een beker gezonde drinkyoghurt achter de kiezen, zet het gezelschap koers naar Alde Leie.

In Alde Leie wordt er weer gestempeld en vinden de ijsjes gretig aftrek. De laatste etappe gaat in een flow richting de Vrouwbuurtstermolen. Daar wacht na een mooie belevenis de laatste stempel, én de heerlijke struuf. Die opgesierd met poedersuiker en stroop de wandelaars energie geeft voor de terugreis naar St. Jacobiparochie.

Tekst en foto’s van onze razende reporter Bertus Dijkstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *