Verslag van de 1e Midseumer MôlnKoier op 18 juni 2016, door Bertus Dijkstra

Midseumer Môlnkoier verdient vervolg

Zaterdag 18 juni is voor het eerst de Midseumer Môlnkoier georganiseerd. Vanaf de Vrouwbuurstermolen gingen meer dan driehonderd wandelaars op stap, voor de halve marathon of de 10 kilometer. Wandelen voor het goede doel, wandelen tussen het wuivende graan, wandelen langs diverse muzikale hoogstandjes en wandelen langs gebieden waar veel lopers het bestaan niet van wisten.

Het hoge aantal deelnemers overtreft ruimschoots de verwachting, ze kunnen genieten van een mooie en vooral goed georganiseerde tocht, die dwars door het schilderachtige landschap van drie gemeenten loopt. En dat op het moment dat de natuur volop in bloei staat.

Vooral het eerste deel van de route is genieten in optima forma. Tussen de Slagdykstermolen en de Balkendstermolen worden de wandelaars één met de natuur. Het langgerekt slingerend lint wandelaars steekt met het bovenlichaam boven het hoog wuivende graanlandschap uit. Voor de wandelaars met de lange adem valt daarnaast nog voldoende te genieten. Wanneer nabij het bezoekerscentrum van ‘It Fryske Gea’ wandelaars de zeedijk overgaan, wordt er tussen de koeien in stilte genoten van de vergezichten van het prachtige werelderfgoed waddengebied.

Aangekomen bij het finishpunt (Vrouwbuurstermolen), wordt het succes van de eerste molenloop pas echt duidelijk. Reacties als; ‘It wie prachtig, wy hawwe genoaten’, of ‘ik hè nooit weten dat dut hier waar’, klinken bij de organisatie als muziek in de oren. Het mooiste compliment dat de organisatie mee kan nemen naar ongetwijfeld een volgende editie is het kort maar krachtige: ‘dut waar mooier dan de slachte’.